Yeni Başlayanlar için Fotoğraf Çekim Teknikleri & Photography Tutorial For Beginners



Daha önce de yazdığım gibi, uzun zamandır fotoğrafları nasıl çektiğim ile ilgili bir çok mail alıyorum. Elimden geldiğince hepsini cevaplamaya çalıştım ama eminim yeterli olmamışlardır. Bu anlatacaklarımın da sizin için ne kadar faydalı olacağını bilmiyorum, ama en azından ben ne biliyorsam, fotoğraf makinamı aldığımdan beri kendi kendime ne keşfettiysem onları size aktarayım, yanlış bildiğim bir şey varsa da ortaya çıksın istedim: )
Fotoğraf olayında tabiki teknik bilgi çok çok önemli ama bence herşeyden önemlisi bakış açısı, ne görmekten hoşlandığınız ve onu yansıtmak istemeniz…

Benim, şu anda kullandığım fotoğraf makine sahip olana kadar inanın hiç fotoğraf makinam olmadı. İlk kamerası olan cep telefonu kullanmaya başladığımda ise hayatım değişmişti. İlk günler işe hep geç kaldım, yol boyunca çiçek böcek fotoğraflamaktan. 1,5 yıl öncesinde ise bir fotoğraf makinası almaya karar verdim ve araştırmaya başladım. Bir iki model belirledim ve şansıma Canon 550D çıktı. Fotoğraf makinaları ile ilgili de birşeyler yazacağım ileride.
Birkaç gün karşılıklı bakıştık kendisiyle sonrasında ise elimden düşmedi. Devamlı çektim, ne var ne yok fotoğrafladım.

İşte size ilk tavsiyem bu; tatmin olana kadar durmayın ve devamlı çekin.  
İkincisi bakmak. Ben bloglardan, flickr’dan, pinterestten inanılmaz ilham alıyorum. Bir fotoğrafa bakarken onun nasıl çekildiğine, kameranın açısına, kompozisyona, renklerin uyumuna dikkat ediyorum. Bazen hiç farkında olmadığım bir fotoğraf gözümün önünde canlanıyor ve benzeri bir düzeni kendi fotoğraflarıma yansıttığımı görüyorum. Yani baktıkça gelişiyor insan. Güzelli gördükçe güzele yöneliyor.

(Bu post çok uzun olacak gibi hadi hayırlısı..)

Sonra emek… Diyorsunuz ya senin fotoğrafların çok ferah, işte ben o ferah fotoğrafları yakalayana kadar bir çiçeğin bile yaklaşık 200’e yakın fotoğrafını çekiyorum, sonra onları tek tek inceliyorum bilgisayarda, bazen küçücük bir detay midemi bulandırıyor, içimi sıkıyor, siliyorum fotoğrafları…

Yani “aa burada da çiçek var alın fotoğrafladım işte burada” demek  yok: ) her işte olduğu gibi burada da emek çok önemli. Ben bir an geliyor seviyorum çektiğim bir fotoğrafı bir an geliyor, pinterestte gördüğüm muhteşem fotoğrafların yanında bu da neyin nesi diyorum ve bir karış suratla yatmaya gidiyorum: ) Herşeyden önemlisi kendinizin tatmin olması.
Tabiki kendinizi kiminle kıyasladığınız önemli ama çıtayı her zaman yukarda tutmanın faydası var, zararı yok: )

Bir fotoğrafın iyi ya da kötü olduğu görecelidir. Birine harika gelen bir görüntü diğeri için anlamsız ve değersiz olabilir. İşte bu yüzden de kendi doğrularımızı kendimiz belirlemeliyiz, hoşumuza gideni keşfetmeliyiz, işte bu yüzden de önce teknik bilgiler vermek yerine böyle bir giriş yaptım: )
Bahçeşehir Üniversitesi’nde derse gittiğim zamanlarda da öğrencilere hep söylüyorum, formül, hesap, kitap kolay…  kitaba-deftere bakarsın, sabahlarsın, çalışırsın olur, ama bir projeye yaklaşırken esas önemli olan şey “yöntem”…  ne yapmak istediğimiz, amacımız, amacımıza ulaşmak için yapılması gerekenlerin listelenmesi, öncelik sıralarının belirlenmesi… daha bir sürü şey…

Şimdi gelelim TEKNİK konusuna;

Diyelim ki yeni bir DSLR yani profesyonel bir fotoğraf makinasına sahip oldunuz. Bence ilk yapacağınız şey uzun bir süre ( ki bu süre kendini belli eder) otomatik modu kullanmak. Işık ve kompozisyon üzerine epey şey öğreneceksiniz ve bu otomatik mod size yetmemeye başlayacak.
Ben manuel moda geçmeye çok korkuyordum, hep günün birinde bir kursa gideceğim ve ondan sonra şakır şakır manuel modda fotoğraflar çekeceğim sanıyordum ama geçişim bir anda oldu. Ve ilk kez sonradan öğrendiğim ve adına pozlama denilen şeyi keşfettiğimde mutluluktan deliye dönmüştüm: )

İşte ilk pozlama olayını keşfettiğim fotoğraflar bunlar, o günü dün gibi hatırlıyorum...
(bir türlü tekniğe geçemiyorum iyi mi: ) )

Yukarıda Canon ve Nikon fotoğraf makinalarına ait iki görüntü var. Canon’larda yeşil küçük bir kare, Nikon’lar da ise Auto yazan mod, adı üzerinde otomatik mod oluyor. Ama iş esas M moduna yani manuel moda geçtiğimizde başlıyor.

Basitçe anlatmaya çalışacağım. Öğrenmeniz gereken 3 değişken var ve bu üç değişkenin aldığı değerlere göre çektiğimiz fotoğrafın pozlamasını yapmış oluyoruz.
Bu üç değişken; diyafram açıklığı (aperture), pozlama süresi veya Perde hızı (shutter speed) ve film ASA'sı (ISO). Bu üç unsurun birbirleriyle kombinasyonunu doğru bir şekilde yaptığınızda doğru pozlama yapmış oluyorsunuz. 


İşte yukarıda kırmızı ile işaretlenmiş olan yer pozlamanın görüldüğü yer. Otomatik mod demek o küçük siyah çizginin devamlı 0 ‘da olması demek. Ama manuele geçtiğimizde biz istediğimize göre (+) veya  (–)  pozlama yapabiliyoruz.
Biliyorsunuz ben genelde evde fotoğraf çekiyorum. Bunun en büyük nedeni objeleri fotoğraflamaktan zevk almam. Onlarla istediğim gibi oynayabiliyorum, yüzlerce poz çekebiliyorum gıkları çıkmıyor, sadece benim tatmin olmam, fotoğrafı beğenmem yetiyor, bir de karşımdakine beğendirmek zorunda değilim: ) Sokak fotoğraflarını da seviyorum ama bunun için ne zaman ne de istediğim gibi mekanlar var.  

Haftaiçi tüm gün çalıştığımdan sadece haftasonları kalıyor bana fotoğraf makinasıyla oynamak için. Sanılanın aksine bizim ev çok çok az ışık alıyor, dikkat ederseniz hep aynı yerde fotoğraf çekiyorum çünkü en iyi ışık orada, o da çok çok kısa bir süre. Evi çok sevmeme rağmen sırf bu yüzden değiştirmek istiyorum: (
Böyle karanlık ortamlarda eğer aydınlık fotoğraflar almak istiyorsanız manuel modda geçmeniz kaçınılmaz.

Şimdi  tek tek Pozlamanın yapılmasında etken olan 3 değişkenin ne olduğunu ve etkilerini anlatmaya çalışayım;
Diyafram açıklığı (Aperture);

Diyafram açıklığı “f” değeri olarak gösterilir ve pozlama sırasında makinaya giren ışık miktarını kontrol eder. Diyaframı ortasında küçük bir delik olan daire gibi düşünün. F değeri değiştikçe bu delik büyür veya küçülür ve Işık miktarı artar veya azalır. Diyaframın açılması ya da kapanması ile ayrıca derinlik kontrolünü de yaparız. Derinlik kontrolü demek netlik – bulanıklılık demek; F değeri küçüldükçe (yani diyafram açılıp içeriye daha çok ışık girdikçe) arka plan bulanıklaşır. F değeri büyüdükçe ise  (yani diyafram küçülür ve içeriye daha az ışık girer) netlik artar.

Diyafram değerlerini Lenss’in özellikleri belirler: f/1.2, f/1.4, f/2.0, f/2.8, f/4.0, f/5.6, f/8.0… gibi..




Kaynak : www.exposureguide.com

Pozlama Süresi - Perde hızı (Shutter speed)

Fotoğraf makinenizin deklanşörüne bastığınız anda diyafram açılır, belli bir süre açık kalır ve kapanır. İşte bu diyaframın açık kaldığı süreye pozlama süresi (perde hızı) deniliyor. Diyafram açık kaldığı süre boyunca makinaya giren ışık artıyor.

Düşük perde hızı daha fazla ışık demek, aydınlık fotoğraflar istendiğinde ve gece fotoğraflarında kullanılır. Yüksek perde hızı ise sensörün az ışık alması demektir, bunu hareketi dondurmak için kullanabiliriz. Örnek Perde hızları: 1/15 (saniyenin 15’de biri demek), 1/30, 1/60, 1/125.

Kaynak : www.exposureguide.com

Bu iki değeri de penceredeki perde gibi düşünebilirsiniz. Odanın alacağı ışık bu perdenin açılıp kapanma hızına ve ne kadar açılacağına bağlı. Biri kalınca bir perdenin ucundan tutuyor, siz de bir köşede koltukta oturuyorsunuz, perdeyi açma-kapama hızına ve ne kadar mesafede açtığına bağlı olarak odanın aydınlandığını görebilirsiniz değil mi . İşte tamamen bu mantıkla işliyor olay.

Film Asa'sı (ISO)

ISO, ışığa karşı duyarlılık demek. ISO aralığını, kullandığınız makinanın özellikleri belirler.

ISO ile ilgili bilmemiz gereken şey şu; ne kadar küçük ISO değeri ile fotoğraf çekersek o kadar net fotoğraflar elde etmiş oluruz. Ama ışığın az olduğu ortamlarda pozlama süresini uzatabildiğiniz kadar uzattınız (yani sayısal değeri düşürdünüz) ve hala istediğiniz aydınlık fotoğrafı yakalamadığımızda ISO değerini arttırmaya başlarız. ISO değeri arttıkça fotoğraf aydınlanmaya başlar fakat ne kadar yüksek ISO o kadar fazla gren yani kumlanma ve kalite düşüklüğü...

Örnek ISO Değerleri: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200...


Özetlemek gerekirse; burada anlatmaya çalıştığım üç unsur birbiriyle ilişkilidir, makinanızın vizöründen baktığınızda pozometre göstergesini (yukarıdaki fotoğrafta kırmızı ile çizilmiş olan yer) göreceksiniz ve bu üç parametrenin değerlerini değiştirerek pozometre gösterge işaretini sağa sola hareket ettirebilirsiniz. Bu işaret tam ortada olduğunda doğru pozlama yapmış oluyoruz. Eğer işaret orta çizgiden sağ tarafa doğru (+) kayıyorsa sensöre gerektiğinden fazla ışık geliyor demektir ve o zaman fotoğrafımız fazla aydınlık çıkar yani fazla pozlanmış olur. Pozlama işareti orta çizginin sol tarafında kalıyorsa (-) o zaman da sensör az ışık alıyor demektir ve fotoğrafımız karanlık çıkar yani eksik pozlanmış olur.

Kaynak : www.exposureguide.com

Ne zaman (+) pozlama, ne zaman (-) pozlama yapmalıyız derseniz size küçük bir ipucu vereyim; açık renklerin hakim olduğu, zeminin fotoğrafladığınız objeden daha açık bir ton olduğu fotoğraflarda (+) pozlama yapabilirsiniz. Örneğin aşağıda soldaki  fotoğrafta ben (+) pozlama yaptım.

Ama zeminin fotoğraflayacağınız objeden daha koyu bir ton olduğu durumlarda (-) pozlama yapmak çok daha uygun olacaktır, Sağdaki fotoğrafta benim yaptığım da bu. Eğer kamera fazla ışık alırsa bu sefer zemin siyahı kumlu, koyu gri gibi olacak ve obje üstünde kendini istediğim gibi göstermeyecekti.

Umarım çok karışık anlatmıyorum, insan kendi yaparken bir şekilde hallediyor da iş başkasına anlatmaya gelince zorlanıyor.

Neyse konumuza dönelim; Pozlama yaparken dikkat etmeniz gereken bir iki şeyi daha yazmak istiyorum.

Diyelim ki (+) pozlama yaparak aydınlık ferah bir fotoğraf almak istiyorsunuz, bunun yukarıda anlattığım 3 parametre ile yapılacağını artık biliyorsunuz ama bunların değerleri ile oynarken nelere dikkat etmeliyiz işte orada kafa karışıyor;

Kameranın daha fazla ışık alması için ilk olarak diyaframı açabiliriz. Diyaframı açtıkça (f değeri küçüldükçe) netlik derinliği azalır. Yani fotoğraflamak istediğiniz objenin önündeki ve arkasındaki yerler bulanıklaşır, netlik alanı azalır da azalır. Çok dikkatli focus yapmak gerekir yoksa elimzide aydınlık ama anlamsız bir fotoğraf oluverir.

İkinci olarak; perde hızını düşürebiliriz (değer yine küçülecek). Yukarıda da yazdığım gibi perde hızı düştükçe kamera içine giren ışık miktarı artacak ama eğer tripodunuz yoksa düşük perde hızlarında elle yapılan çekimlerde titreme kaçınılmaz olduğundan sonuçta bulanık fotoğraflar elde edeceğinizi bilin. Elle fotoğraf çekiyorsanız min. Perde hızı 40’ın altına inmemeli.

Son olarak ISO değerini arttırırız. Ama burada da bir handikap var, yüksek ISO demek kumlanma ve kalitesiz fotoğraf demek. Aşağıdaki gibi; ISO: 1250, Hız: 1/60,  f: 2.2
 

Düşünülenin aksine güneşli havalar yerine bulutlu ama aydınlık havalar fotoğraf için çok daha elverişli. Yazın belki günler uzun ama güneş ışınları o kadar dik ve sert geliyorki fotoğraflar çoğunlukla sarımtrak çıkıyor. Bu nedenle evinizde fotoğraf çekerken en iyi saati kollayın. Ben bizim salonda yazın 11:00 – 14:00 ve 19:00 – 20:00 arası , kışın ise 10:00 – 15:00 arası eğer hava açıksa en içime sinen fotoğrafları yakalayabiliyorum.

Biliyorum çok uzun oldu buraya kadar okuyanınız var mıdır bilmem ama son olarak bir şey daha söylemek istiyorum.

Bu yukarıda anlattıklarım ilk başta çok karışık gelebilir, korkmayın. Size önerim; bu üç değişen ile tek tek oynayarak her bir değerde fotoğraflar çekip, etkilerini görerek yaptıklarını anlamaya çalışın.

Ben hiç bir zaman dersi derste dinlemedim, grup çalışması ise bana tamamen ters, üniversitedeyken arkadaşlarla birlikte ders çalışırken anında kaytarır, gruptan kopar, ya yatar ya da yemek hazırlardım. Sonra tek başıma kalıp kendimce yollar bulur, olayın mantığını anlamaya çalışırdım. Mantığını anladıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelirdi.

Burada da size önerim işte bu, alın makinayı elinize her bir tuşa basın ve ne yaptığına bakın. Ezbere yapmayın yani. Neyi ne için yaptığınızı bilince herşey çok daha kolay gelecek.

Aramızda bu işi profesyonel olarak yapanlar, muhteşem fotoğraflar çekenler, bu işin tüm püf noktalarını bilenler var, ben daha işin çoook başındayım. Umarım bir gün fotoğrafla daha yoğun ilgilenecek zaman bulabilirim..

Unutmadan, fotoğrafın göze hoş görünmesi için kompozisyonun da çok önemli olduğunu belirteyim. Bu konuda Sabit Kalfagil’in kitabını okumanızı tavsiye ediyorum.

Fotoğraf çekerken deklanşöre basmadan önce vizörden gördüğünüz resme şöyle bir durup bakın, gözünüzü dört döndürün, yamuk olan, hoşunuza gitmeyen bir şeyler var mı ekranda iyice emin olun, sonra o fotoğrafın sizi mutlu edip etmeyeceğini, istediğinizin bu olup olmadığına bakın, eğer içinize siniyorsa basın deklanşöre gitsin...

Bir daha ki postta profesyonel makine almak isteyenler için ipucu niteliğinde birşeyler yazayım istiyorum. Makineler, lenslerle ilgili bildiklerim ve kullanılabilecek fotoğraf düzenleme programları neler… Ama artık ne zaman olur bilmem: )
(First of all I would like to apologize from you for my English, I tried to do my best. I hope, it has been understandable)

As I wrote before, I'm getting too many messages for a long time about how do I take my photos.
You know I am not a profesional photographer and I don't know everything about photography, I have just wanted to write here what I known.
Of course, technical informations are important but, your viewpoint, what you like to see, to reflect your feelings are very important also.

My first camera is Canon 550D and I did not have any camera before. Since I bought it, whenever I find an available time, I am playing with it.

My first advise is practice. Do not leave your camera to your hand and continuous capture an image of everything.

There are a lot of  inspiration sources. We are so lucky. Blogs, pinterest, instegram... You can see amazingly wonderful images every day, every moment. When you look at an image, investigate its color harmony, composition, camera angles... After for a while you will see that they affect your images. We improve while we look at the beautiful things…

Another important thing is labor. You should not give up never. Sometimes for a bright image, I am taking almost 200 photos: )

It is relative that is a photograph good or bad. An image may be wonderful for someone but may not mean anything to anyone else.

Because of that we should find own style and be satisfied.

Let's say, you have a new DSLR, I mean, a professional camera. I think, firstly you should use the automatic mode for a long time. You will learn so many things about light and composition.

I was too scared to use my camera with manual mode, I thought that I'll attend a course and then I'll start to use manuel mode but my transition was at a time. I remember that day, I was so happy to learn (+) exposure... 

Here are my first photos after discovering the "exposure"...


There are two images above belong to Canon and Nikon cameras. For using your camera with automatic mode, you should choose green small square for Canon cameras and green small camera image for Nikon cameras. But the essential thing is to learnd and use  "M" ( manuel mode) mode.

I will try to explain it simply; There are three variables and You need to learn these three variables which effect the exposure and your images.

These three variables are aperture, exposure time or shutter speed and ISO. If we can make the correct combination of these three elements together, we will have the correct exposure.





You can see "the exposure" on your camera like the parts marked with red above. Auto mode means that little black line is on the "0" point. If we choose manuel mode (M), we can make whatever want; (+) or (-) exposure.
You know, I generally use my camera at my home. The biggest reason is that I love playing with the objects and colors... Second reason is time. I am at the office all week as a full day worker an enviromental engineer. I have only weekends for shooting...

If the weather is dark, rainy... I feel myself very upset... Such weather, it is realy difficult to take bright photos.  You need to use Manuel Mode and make (+) exposure.


Let’s quickly review a summary of the Exposure Triangle:

Aperture

Aperture is typically expressed in “f” numbers, a hole within a lens, through which light travels into the camera body. The larger the hole, the more light passes to the camera sensor. Aperture also controls the depth of field, which is the portion of a scene that appears to be sharp. If the aperture is very small, the depth of field is large, while if the aperture is large, the depth of field is small. In photography.

Examples of f-numbers are: f/1.4, f/2.0, f/2.8, f/4.0, f/5.6, f/8.0.






When you press the camera's shutter, aperture opens. For a while, it remains open and then it will close. That time is called as "shutter speed".

The length of time a camera shutter is open to expose light into the camera sensor. Slow shutter speeds allow more light into the camera sensor and are used for low-light and night photography, while fast shutter speeds help to freeze motion. Examples of shutter speeds: 1/15 (1/15th of a second), 1/30, 1/60, 1/125.

Source : www.exposureguide.com

Please think a window with a curtain. The amount of light in the room will be changed depending on the opening and closing speed of  this curtain and how much it will be opened.


ISO

The level of sensitivity of your camera to available light. It is typically measured in numbers, a lower number representing lower sensitivity to available light, while higher numbers mean more sensitivity. More sensitivity comes at the cost though, as the ISO increases, so does the grain/noise in the images. Examples of ISO: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200...


To summarize, these three elements (Aperture, Shutter Speed and ISO) are interrelated, when you look at your camera's viewfinder, you can see the exposure indicator (marked in red in the image above) and if you change these three elements values, you will see that the exposure indicator move left or right.


Source : www.exposureguide.com


if the little black sign is on the "0" point, that's mean exposure is correct.

if the little black sign is on the right of the "0" point (+), that's mean, there is overexposed (too much light).

if the little black sign is on the left of the "0" point (-), that's mean, there is underexposed (dark image).

I would like to give you a clue relevant to when should we use overexposure (+), when should we use underexposure (-)?

If you want to have bright image, you have dominated by light colors and your backround is lighter than your object you should do overexposure (+) as the following example;


If your backround is darker than your object, you should do underexposure (-) as the above example;

(I hope, until up here, my writings are understandable)

I want to write one more thing;

If you want to do (+) exposure, you should know these; to receive more light, you can open the camera aperture. If you open the aperture (smaller f-number), the depth of field will decreased (front and behind of the object is blurred). You should be carefull to focus...

Second, we can reduce the shutter speed (the value will decreased).

As I wrote above, the lower shutter speed will increase the amount of light entering into the camera, but if you do not have tripod, your images will be have hand-shaking effect. The shutter speed must stay below 40, if you don't use tripod.

Finally, we can increase the ISO value but here, there is also a problem, high ISO means noise and poor quality images (like below) ... ISO : 1250 Speed: 1/60 f :2.2
Our home gets usually very little light so I always have to take picture with high ISO value: (

By the way, the composition of image is also very important . I would recommend that you read books and documents about this subject.

When taking a photo, you can see through the viewfinder what your picture looks like, before pressing the shutter button. If you like it press the shutter button...
I want to prepare a post again about the DSRL cameras, lenses and photo editing programs but I don't know when?
That's all...




122 yorum :

  1. İlk post cok uzun olmus. Yarisini sonra okuyayim en iyisi. Keske su modlari 3'e boleydin. Gerci hepsi bir arada daha iyi ama simdi okuyan hepsini birden yapmak isteyecek. Ben yine gelirim.

    YanıtlaSil
  2. bende çok seviyorum fotoğraf çekmeyi.profesyonel değil makinam ama olsun bu bilgiler işime yarıcak.teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. ayyy tam benlik bir post bu
    her kelimeyi didiklemek lazım...
    şimdiden diyim abuk sabuk sorular sorabilirim ona göre...

    veletler tepemde vıdıvıdı ederken anlamadım ama ben bu postu gece bir daha okuyacağımdır :)

    YanıtlaSil
  4. eline saglik Nohut!
    fotograf kismi bir yana ben o kismi bilmem ama benim hep aklimda tutacagim ogutler var bu yazida. Severek yap, once kendin begen, kendin mutlu ol, teknige vs cok takilma kendi yontemini gelistir, emek ver! daha cok var aklima yazdiklarim ama simdi bir anda bunlar dokuldu klavyeden. sen fotograf icin yazdin ben hayatim icin aldim kabul ettim izninle. cok sagol.
    sevgiler buralardan

    YanıtlaSil
  5. Harika bir kaynak olmuş,bende fotoğraf çekimiyle 1 yıldır ilgileniyorum.Kursa gittim ama üzerine düşmeyince,makine öyle bir köşede kalmaktan ileri gidemiyor,sürekli kurcalayınca birşeyler öğreniliyor.Ama inancım fotoğraf çekmeyi ne kadar çok severseniz o denli güzel fotoğraf çekildiği..

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Beni en dinlendiren şeylerden biridir fotoğraf çekmek...
    Canım mı sıkkın, kap makineyi, çık dışarı, çek, çek, rahatla...
    Bünyemle bütünleşti makinem, Allah eksikliğini göstermesin...
    Bahsettiğin gibi, bir kompozinyon daki objeyi, çiçeği, böceği en az 50-60 kere çekiyorum.
    Sonrasında pc'ye atıp düzenlemesi biraz yorsa da, o da dinlendiriyor işte :)
    Bakma bunları yazdığıma tatlısı, eksiğim öyle çoook ki.
    İnşaAllah bir gün onları da tamamlamış hale gelebilirim.
    Paylaştığın bilgiler için çok güzel...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. pek çok blogu hızlıca okur, yorum yapmadan çıkardım ama bu yazı muhakkak yorum yapılması ve teşekkür edilmesi gereken bir yazı, sonuna kadar, ara ara paragrafın başına dönerek okudum, ilk fırsatta da deneyeceğim.. devamını sabırsızlıkla bekliyor olacağım, teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  8. Bu bir işaret mi? Bugün makinamı aldım ve sizinle irtibata geçmek istiyordum ki bu yazıyı görünce şok oldum. Takdir edersiniz ki şaşılacak bir durum:)) Yazıyı okumadım daha eminim çok yardımcı olacaktır. Şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Çok ihtiyacım olan bir zamanda yazdın bu postu Ayda fotoğraflarını, kullandığın objeleri çok seviyorum, biz de canon 600D aldık yeni verdiğin bilgileri tek tek deneyeceğim kendi adıma çok teşekkür ederim sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. bende sizin gibi yay burcuyum pratikliğiniz kendinize yöntem bulmanız çok tanıdık geldi .Fotoğraf çekimini öğrenmek için 6-7 ay bir kursa gittim bu kadar basit özet bilgi almadım perde hızının anlatımı çok yaratıcı ayrıca tşkkkk ederim. Bende canon 550, lens 50mm 1.8 kullanıyorum daha çok portre çekmeye çalışıyorum sizin önerileriniz ile obje çekimleride denemeye karar verdim.

    YanıtlaSil
  11. nohutcuğum,
    çok teşekkürler:)
    döne döne okunacak bir yazı bu...
    inan saatlerce verilen kurslardan daha yararlı oldu bu yazı benim için....

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler,tüm blog yazarlarının okuması gerek.İyi fotoğraf okunurluğu arttırıyor...

    YanıtlaSil
  13. Valla süper olmuş eline sağlık. Çok net anlatmışsın, ben bu kadar net anlatamazdım heralde. Sabit Kalfagil'in kitabını yeni bitirdim çok faydası oluyor gerçekten. Ben bir de Scott kelby'nin kitaplarını okumuştum. İşi pratiğe dökmede çok faydası var.

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel bir özet olmuş Ayda aslında hakikaten herşey manuel mod'a geçmekle başlıyor. Koca bir okyanus'un içine atlıyorsun ve belki de hiç bir zaman yüzemeyeceğin kıyılara kulaç atmaya başlıyorsun. Benim de DSLR kameram 6 aylık, yaklaşık 4 ay kadar a modunda çalıştıktan sonra, nihayet manuel'e geçmeye cesaret ettim ve her şey bir an da değişti.Fotoğraf çok heyecanlı ve keyifli bir yolculuk ve aslında bloglarımız sayesinde çok rahat ne kadar yol aldığımızı da görüyoruz..Ne zaman fotoğrafları iyi olan bir blog bulsam, ilk işim eski resimlerine bakmak oluyor. Senin bloğuna da ilk kez geldiğimde biraz yeni sayfalarda dolandıktan sonra, en eski postlarına gitmiştim. Değişim, gelişim gerçekten çok çarpıcıydı.. Bende bunu yapabilirim diye bana güven verdin...Sonuçta gördüklerinle, yorumunla ne zaman bloğuna gelsem beni mutlu ediyorsun.Bunun için sana çok teşekür ederim...

    YanıtlaSil
  15. Harika bir yazı olmuş. Ne kadar emek vermissin Ayda, bravo!
    Evdeki ışık meselesi yüzünden eskisi kadar foto. çektmiyorum. iPhone nun da etkisi var tabii.. Bu yazi beni de motive etsin bari ;)

    YanıtlaSil
  16. merhaba ben de yakın zamanda canon 550 d aldım ,aynen ilk günler bakıştık sadece.. anlattığınız bilgiler için çooook teşekkürler.Otomatik pozlamadan bir an evvel manuele geçmeliyim:)Makinenin hakını veremediğimi düşünüp sıkıntı yapıyorum kendime .yazınızın devamı olursa zevkle okurum uygularım :)

    YanıtlaSil
  17. Wow, thank you very, very much! I love you even more :)

    YanıtlaSil
  18. hep böyle bi fotgrf mak olsun istemişimdir
    henüz yok ama meraklı olduğumdan fotğrf çekmeye (hernekadr normal mak ile pek yavan olsa da) yazınızı keyifle ve merakla sonuna kadar okudum anlamaya çalıştım..döndüm bidaha okudum:))
    inş bigün o güzel makinadan benimde olursa sizi sıksık rahatsız edeceğim:))
    ben kendi adıma emeğiniz için teşekkür ediyorum..bişeyler kaptım gibi:))
    sevgiler mrw

    YanıtlaSil
  19. Henüz DSRL fotoğraf makinam olmasa da Canon'nun Kompakt makinasını kullanıyorum. Manuel ayarının olmasından dolayı bir ton siteye girip bu bilgileri anlayana kadar canım çıkmıştı.Tabi benim uyduruk makinamla harika kareler yakalamak biraz zor ama hala deniyorum öğrenebilmek için. Senin de söylediğin gibi sürekli deneme çekimi yapmak lazım ama benim için hayli zor.
    İncelediğim siteler içinde hiç kimse senin gibi net, açıklayıcı ve örnekler vererek anlatmıyordu. Özel ders niteliğinde anlattıkların :))
    Wallahi helal olsun nohut'cum, Ellerin dert görmesin :)

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Cafenohut, ben de bir fotoğraf aşığıyım. Doğru kare için defalarca çekim yapıyorum. Fotoğraf çekmek bir tutku bence. Paylaştığın bilgiler için teşekkürlerrrrr..hepsi de çok net ve yararlı

    YanıtlaSil
  21. Trinity fotoğraf tekniğini yükle! İşte beklediğim şey bu. Birgün gelecek Matrix deki gibi şıppadanak bilgiler girecek zihnimize.. Yazdıkalırn için de öyle olmasını diliyorum, ben düz bir kareyi auto modda çekene dek kırk takla atıyorum, kafada türlü projeler var ama hayal tekniğe geçemiyorum.. Ama ilk söylediklerin bence olayın en can alıcı noktaları.. görüş, bakış, emek, çaba...

    harikasın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deli Anne sen o kareleri auto modda mı çekiyorsun? Valla helal olsun. Manuele geçsen neler çıkacak ortaya kim bilir?

      Sil
  22. çok enteresan mutlaka yine gelicem,fazla vaktim yok su anda ;)

    YanıtlaSil
  23. this is an incredible post and really very nice of you to go to the trouble of writing all this, Thank you I will page mark this so I can have a good read, Heather x

    YanıtlaSil
  24. Harika anlatmissin, emegine saglik :) Gunduz tekrar okuyup anlattiklarini uygulayacagim! Cook tesekkur ederim :)

    YanıtlaSil
  25. Çok iyi bir yazı olmuş,tebrik ediyorum sizi,sabırla ve özenle hazırlamışsınız.Emeğinize sağlık,ayrıca çok çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  26. Your are a sweetheart Ayda, taking your time to teach other how to better their photos, specially taking the time to write in English.
    Thank you!

    YanıtlaSil
  27. helal sana ne güzel anlattın...
    benım makınem samsung wb100 ıse yararmı anlattıgınz gib:?

    YanıtlaSil
  28. Oyle güzel anlatmışsın ki fotoğraf makinemi biraz daha iyisini alınca baştan sona detaylı okuyacağım, emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  29. budur !!!!! bu postunu o kadar uzun zamandır bekliyordum ki...postunun başlığını görünce ağzımdan şöyle bir şey çıktı : "heyyooo" :)) seni seviyorum Ayda'cım...farkında değilsin ama o kadar harika bir şey hazırlamışsın ki bizlere...sıfırdan bilgi vermek hele ki teknik konularda çok zordur bilirim..ama o kadar güzel anlatmışsın ki...tane tane..bir de upuzuuuuunnnn...okurken bile çok keyif aldım..lütfen şu fotoğraf makinesi postunu çok geçe bırakma olur mu? o da çok lazım..çok çok çok teşekkürler...emeğine sağlık..kimbilir kaç saatini almıştır bu yazı..üşenmeden en ince ayrıntıya bile değindiğin için de tebrik ediyorum seni...sevgiler

    YanıtlaSil
  30. ne kadar çok emek vermişsiniz.Ellerinize sağlık.. ben de 5 ay önce 550d aldım,sadece kızımı çekiyorum otomatik modda,şimdi de fotoğrafları bilgisyara yüklemek için bilgisayarın başına oturdum ve makineyi elime alıp sürekli otomatik çekeceksem ne diye bu kadar para verdim,bu eşşek kadar makineyi aldım.artık manuele geçmeliyim ama nasıl diyordum, yazını görünce inanamadım, başucu eserim olacak resmen.tekrar ama laf olsun diye değil gerçekten çok teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  31. süpersin çok teşekkürler bana da faydalı oldu bu yazı

    YanıtlaSil
  32. İnanılmaz emek ve okadar bilgi var ki harika... Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  33. sen bir tanesin Ayda. çevrendekilere her halinle faydalı olmak senin bu dünyaya geliş nedenin olmalı..sevgiler...

    YanıtlaSil
  34. harika bir yazı / çalışma hazırlamışsınız, ben ki biliyordum her detyaı ben bile okudum, sizin kadar güzel lifestyle fotoğraf çekmek için belki bir ipucu yakalarım diye :)) çok sevgiler,
    nazli

    YanıtlaSil
  35. Harika bir yazı olmuş, tam da tahmin ettiğim gibi !
    Tebrik ederim !!!!

    YanıtlaSil
  36. Merhaba gene ben (artık tonlamayı yaparsın sen:))

    dün geceden beri bu postu düşünüyorum, ve dün gece birden bir de baktım 500 piksel diye bir yere denk getirilmişim.. tamamen kendiliğinden.. herhalde dedim üstüne gitmem lazım bu işin:)

    Ayda'm seviyorum seni, yenilikçiliğini, uğraşını, vericiliğini.. inşaallah çok güzel şeyler yapacaksın daha bunlar daha başlangıç:)

    YanıtlaSil
  37. Çok emek verilmiş bir yazı. Çok Çok teşekkürler!

    YanıtlaSil
  38. Çok teşekkürler. Nasıl işime yarayacak. Bende, tekniğin çok önemli ancak bakışın herşey olduğunu düşünenlerden olarak, çektiğim fotoğraflarda daha çok ruh ve kompozisyona önem veriyorum.
    Çok faydalı oldu bilgiler benim için. Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  39. Bu nasıl işime yaradı bir bilseniz...Çok çok çooooooooooooooooooooooook teşekkürler!

    YanıtlaSil
  40. Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Bende de şuan bir 550D var ve teknik özelliklerini hiç bilmiyorum. Ama tamamen deneme yanılma ile ışıkla, kompozisyonla oynayarak fotoğraflar çekiyorum. Ben aslında otomatik hiç kullanamadım makineyi. Otomatiğe getiremedim ibreyi hiç. Sanki oynamayacakmış gibi. Ben de zorlamadım. Nerede güzel çekerse orada kullanıyorum açıkçası :)) Bu yazdıkların, özellikle pozlama ile ilgili olanlar benim çok çok işime yarayacak. Haftasonu ilk fırsatta yazdıkların karşısında fotoğraf makinemi kurcalayacağım. Teşekkürler bu bilgilendirici yazın ve emeğin için.

    YanıtlaSil
  41. harika oldu bu bilgiler! çok çok teşekkürler:) fotoğraflarınız çok güzel:)

    YanıtlaSil
  42. Hizmette sınır tanımıyorsun Ayda. Sabir Kalfagil'in kitabı benim başucu kitabım, şimdi bu postun da çıktısını alıp kitabımın yanına roman yapacağım, devamı gelirse ansiklopedi.
    Başucu ansiklopedisi, gülme sakın ne çok emek ve zaman vermişsin, sapolasın.

    YanıtlaSil
  43. savascaglar1/2/13 09:09

    seviyoruz seni

    YanıtlaSil
  44. kılavuz gibi olmuş, süper, emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  45. Sevgili Ayda,ne güzel bir yazı yazmışsın.Bilgilerini ayrıntılı ve özenli bir şekilde paylaştığın için çok teşekkür ederim.Bu hafta sonu manuel tekniği deniycem,not aldım hepsini.Ayrıca bilimsel terimleri bu kadar güzel benzetmeler ve kısa yollarla anlattığın için minnettarım.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  46. çok çok teşekkürler:) çektiğin fotoğraflara bayılıyor, sırlarını, tekniğini merak edenlerdenim ben de, bu bilgiler çok faydalı oldu, çekim tekniklerini pek çok yerden okudum ben, ama salt teorik anlatımdansa deneyimlerle bu bilgileri edinmek daha faydalı oldu benim için, bir sonraki postu merakla bekliyorum, sevgiler...

    YanıtlaSil
  47. Harika bir anlatım ancak bu kadar olur bugün igde bir arkadaş bahsetmiş orada gördüm iyikide görmüşüm izninle paylaşabilir miyim yazını?

    YanıtlaSil
  48. Thank you very much.
    The information is very useful :)

    YanıtlaSil
  49. Öncelikle çok teşekkür ederim, böyle bir bilgilendirme yazısı hazırladığın için... Hepsini baştan sona okudum ama daha sonra makinemi elime alıp, tekrar okuyarak, deneme yanılma yöntemiyle daha iyi anlayacağıma eminim.
    Benim fotoğraf makinem Canon 600D 18-135mm lens ve ben aldığımdan beri manuel modda kullanmadım :( Yazık ama değil mi makineme, o kadar çok becerisi varken kullanmamak...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  50. çok güzel anlatmışsın canım. kursta bu kadar yalın anlatılmamıştı bize. bu yüzden kurs sonrası baya bir debelenmiştim kendi kendime. ben fazla zaman ayıramıyorum kendimi geliştirmek için. ama senin bu yazın yeniden heveslenmemi sağladı. kitabı da aldım hemen internetten. çok sağol...

    YanıtlaSil
  51. Emegine, ellerine, aklina saglik! Cok iyi bir ana tema aciklamasi olmus. Fotograflarin, blog'un bir harika. Sayfana donup, bakalim bugun neler yapmis dedigim, zevkle takip ettigim bir blog'a sahipsin. Zamanini ayirip yayinladigin hersey icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
  52. Çok güzel bilgiydi,paylaşım için teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  53. Merhaba öncelikle elinize bilginize sağlık güzel bir anlatım olmuş. Bende Canon 550D kullanıyorum 6 aydır daha çok Av modunda kullanıyorum Manuel hiç kullanmadım çünkü biraz korkutuyor :) Ben http://cafenohut.blogspot.com/2012/01/sonunda-cekilis-var-giveaway.html şu linkteki 3. fotoğrafta arka fonu nasıl böyle parıltılı (yani yuvarlak yuvarlak bir fluluk var onu kastediyorum) bir görüntü yakalıyorsunuz çekerken mi yoksa sonra bir programda mı yapıyorsunuz bunu? Birde ben f değerini nekadar düşürürsem düşüriyim okadar fluluk yani net olmayan arka fon yakalayamıyorum bununda yöntemini söylerseniz çok sevinirim :) Buarada bloğunuzu çok beğeniyorum...

    Emel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yöntemi şu diyemem. Onun için lens özelliği lazım yani yüksek diyafram açıklığı.
      Kullandığın lensin f değeri 1.8 veya altında olmalı.
      Bunlarla ilgili bilgileri ikinci yazacağım postta vereceğim ama şu sıralar çok yoğun olduğum için hiç başlayamadım bile:(

      Sil
    2. Cevabınız için teşekkür ederim bir sonraki fotoğraf postunu sabırsızlıkla bekliyorum :) Buarada benim lensim 18 55 f değeri 1.8 olamıyor sanırım :(

      Sil
  54. Bir süredir fotoğraf çekme krizi yaşayan bana pek iyi geldi bu yazı. Tabii ben foto çekmek konusunda bilgisizim o bir tarafta ama sanırım makinem de kötü (ya da umarım öyledir, hepsi benim beceriksizliğim değildir) Evde 40 takla atarak güzel fotoğraf çekmeye çalışıp sonuçta hayal kırıklığına uğrayınca hedefime düzgün bir fotoğraf makinesi almayı koydum. Bu yukarıda bahsettiğin makineyi alayım diyorum, en azından bu makinenin neleri başarabileceğini blogundan biliyorum. (fotoğraflarına hayran olduğum sayılı bloglardan biri seninkisi) Makine konusunda başka bir tavsiyen var mı? diye de sormadan geçemeyeceğim. Bu yararlı ve hazırlaması çok zahmetli olduğu her halinden belli olan bu postun için kocaman teşekkürler...

    YanıtlaSil
  55. Eline sağlık! Sürekli otomatik modda çektiğim bir gün kursa gider öğrenirim dediğim Canon 1100D var bende, fotoğraflarım bazen hoşuma gidiyor bazen sıfırrr, ben de evde obje çekmeyi seviyorum ve hep karanlık çıkmasından ya da ışık dik geldiğinde bi tarafında parlamalar olmasından yakınıyorum, senin bu özelliğini seviyorum, istediğin şeyin üstüne gidiyorsun, okuyorsun, deneme-yanılma kendini geliştiriyorsun, yazı bazı arkadaşlara uzun gelmiş olabilir ama ben gerçekten ilgilendiğim için sonuna kadar okudum, takıldıkça belli paragraflara dönüp tekrar tekrar okuyacağım, yineliyorum: eline emeğine yüreğine sağlık!

    YanıtlaSil
  56. Nihahaha ! Bir gün bir profesyonel makinem olsun, dibine kadar kullanıcam bu bilgileri :)

    YanıtlaSil
  57. Merhaba Ayda,
    Seni yüzyılın meleği ilan ediyorum bu paylaşımınla :) Bana zor gelen ve fotoğraf makinemin çantasında yatıyor olmasına sebep olan bu konuyu nasılda güzel anlatmışsın:) Ellerin dert görmesin.
    Sümeyye

    YanıtlaSil
  58. muhteşem bir yazı, elinize yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  59. Sizin çektiğiniz resimleri çok beğeniyorum harika ben de foto çekmeyi çok severim ama benm foto makinem basit bişey bunları böyle çekmez galiba :(

    YanıtlaSil
  60. Ayda, çok güzel anlatmışsın. Fotoğraflarla destekleyince daha bir oturdu kafamda, ellerine sağlık! :)

    YanıtlaSil
  61. Blogunu yeni gördüm ilk bu postunu okudum ve fotoğraflarını merak ettim, hemen geziniyim blogunda.. Fotpğraf aşığı bir ben de varım, nikoncuyum :) bloguma seni de bekllerim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  62. Bu yazı için teşekkürler nohut,bir kaç ay önce canan 650d aldım ve dediğin gibi oto modda çekiyorum genellikle, yalnızca karanlıkta iso değerini yükselterek çekiyorum Bir sürü yazı gördüm internette fotğraf çekmeye yeni başlayanlar için, çoğunu okumakta zorlandım ,ama sen öyle anlaşılır şekilde ,sanki benim dilimden yazmışsınki gerçekten çok faydalı oldu,teşekkürler... sevgilerr...

    YanıtlaSil
  63. http://simplesmentefascinante.blogspot.com/search?updated-max=2013-02-13T08:32:00-02:00&max-results=7
    Bu linki gördün mü? Görmedinse bir gidip bakmalısın. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook teşekkürler şimdi baktım, biraz geç oldu ama neyse:)

      Sil
  64. paylaşım için teşekkürler. Tüm teknoloji özrüme rağmen teorik olarak bir parça anladım. Ancak ne var ki aktardım, dönderdim, ne ISO'yu değiştirecek düğmeyi bulabildim, ne diğerlerini. Şimdi diyeceksiniz ki "yüzemeng tumamang gölde ne gezeng?". Geçtiğimiz haftalarda çukurda dolaşırken 10 Euro'luk bir kıyafeti deneme uğruna sırt çantam düştü ve içindeki kompakt makinem kırıldı. Zaten de bir süredir ihtiyaç olan profesyonel makine almak kaçınılmazdı artık. İşte böyle başladı. Şimdilik sadece deklanşöre basabiliyorum. Hadi hayırlısı.
    Efsus

    YanıtlaSil
  65. Çok güzel anlatmışsınız :) benim de nikon d80 im var fotoğraf teknikleri başlangıç seviyesinde kursa da gittim ama olmuyor makinemle hiç anlaşamıyoruz bu yazıyı okuduktan sonra fotoğraf kitaplarımı yeniden kurcalamaya karar verdim çünkü iphonela çektiğim fotolar bloğumda hiç de güzel durmuyor :(( çok güzel bir blog bu arada :) instagramda takibe aldım sizi fotoğraflarınız çok güzel tebrik ederim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  66. Ayda merhaba,

    Bu yazı bana da inanılmaz faydalı oldu. Ben de 550d kullanıyorum. Merak ettiğim su,makinanın lcd ekranında net gördüğüm fotografi bilgisayara atınca bulanik görüyorum inanılmaz moralim bozuluyor. Neye dikkat etmek lazım acaba?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makinanın ekranı çok küçük olduğundan orada daha net görmen doğal, ekran büyüdükçe hatalar ortaya çıkıyor. Bulanık olmaması için makinanın titrememesi ve diyaframın çok kapalı olmaması gerek.
      Yani perde hızını 50 nin altına düşürmemeye çalış, Tripodun yokda elde titreme kaçınılmaz oluyor 50 nin altındaki perde hızlarında.
      Senin dediğini ben de çok yaşıyorum. Bakıyorum çekerken ooo süper kareler yakaladım diyorum sonra bilgisayar başında çöküyorum.
      Bu nedenle profesyonel çekimlerde fotoğraf makinasını direk bilgisayara bağlıyorlar ve anında görüyorlar fotoğrafı çok mantıklı...

      Sil
  67. Sevgili Nohut,
    Tüm içtenliğimle teşekkür ederim :)
    Fotoğraf çekmek, 'Auto' modda çekim düğmesine basmaktan ibaret olan benim için ilaç gibi geldi bu gönderin.
    Meğer benim bu minnak Olympus'um da ne numaralar varmış da haberim yokmuş! :)
    Sayende, minnak kedimi model yapıp +2 /0/-2, ISO64 ten ISO1600'e dek denemeler yaptım. Sonuç şahane! :)
    Nasıl mutluyum şu an anlatamam! :)
    Üşenmeyip, bu kadar detaylı ve uzun bir gönderi hazırladığın için tekrar tekrar teşekkürler!
    Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) işe yaradığına çok çok sevindim. Daha devamını yazacağım sözde ama bir türlü elim gitmedi, kendimi de çok mahcup hissediyorum bu yüzden.
      Böyle güzel yorumlar alınca da yaz Ayda yaz biran önce diye kızıyorum kendime:)

      Sil
  68. Ben simdi gördümmmmm bu sahane postu.... Gecen sene esim bana bir Canon EOS 600D hediye etti... Etti de ne oldu, otomatikten baska birseyle cekmeyi ögrenemedim ki, cicek-böcek yapmaktan....:) Bu yazin bana o kadar faydali oldu ki Nohutum... Haaa anladin mi diyeceksin, sonuna kadar okudum (türkcesini tabii:) ama en az 5-10 kere daha okumaliyim ve uygulamaliyim, tabiii bir firsat bulabilirsem... Simdi bu postunu favorilerime atiyor ve lazim oldukca acip acip, okuyor ve uyguluyorum... Tekrar sonsuz tesekürler... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  69. valla sonuna kadar okudum, fotolarıda yazıcıda yazdırdım ve üzerine notlar düştüm ki daha sonrada kullanabileyim. inanılmaz faydalı bir post olmuş... ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  70. İnanılmazsın gerçekten son noktasına kadar okudum :) Böyle paylaşımı bizler için uğraşmış, emek harcamışsın.gerçekten Allah razı olsun senden.benim gibi tecrübeleri olmayan bircok arkadasımıza yardım ettin..Şimdilik kameram olmasada telefonumdada bu özellikler varmış onu keşfettim ve biraz olsun onu ayarlamyı öğrenmiş oldum :)Sizi takip etmekten mutluluk duyuyorum.:) elleriniz dert görmesin.Rabbim başarılarınız devamını getirsin :) Hayırlı günler..

    YanıtlaSil
  71. ınanamadım ve hepsını okudum gervekten ellerıne emegıne saglık bayıldım..suan d310den 7100 e gectım ve makıneme haksızlık oto mod dıye kursa gıdecektım ancak su 3 degerı kurcalayacagım..cok ama cok tesekkur ederım

    YanıtlaSil
  72. Çok güzel bir anlatım olmuşş.. Bende bugün aldım fotoğraf makinesi canon 600D aldım bendee.. Dikkatli dikkatli okudum walla :) çok tşk.ler çekimlerinizi çok beğeniyoruj inş. sizin gibi çekimler yapabilrm bende.. gayet çekim isteği var içimde :) çok da seviyorum öyle işte :)

    YanıtlaSil
  73. merci pour les explications !

    YanıtlaSil
  74. canım nohutum :)
    bu posttan sonra hepimizin gönlünü çaldın... ben blogunu yeni keşfettim ama didik etmeye başladım. fotoğraf makineleri ile ilgili bir post paylaşacağım demişsin de paylaştın mı onu bilmiyorum. blogunda aradım da bulamadım. varsa linkini istiyorum. yoksa da yüzsüzce bu posta öncelik vermeni rica ediyorum. yakında fotoğraf makinem bozuldu da yenisi için senin fikirlerin önemli :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki o konuda henüz bir post yazamadım:( Hep aklımda ama üstünden de epey zaman geçince koptum olaydan. İşlerin yoğunluğu da tuz biber ekti.
      Senin bozulan makinan ne bilmiyorum ama ben şimdi sıfırdan almaya niyetlensem ya Canon 700D ya da Canon 60D alırdım.

      Sil
  75. Mesajlardan da anlaşılacağı üzere internet ortamında uzun olmasın rağmen okunan, okunmakla kalmayıp memnun da olunan ve ayrıca bilgi dolu bir yazı hazırlamışsınız.
    Görsellerle de destekleyerek çok daha anlaşılır hale getirmişsiniz.
    Özet ve temel bilgiler.
    Yazınız gerçekten çok güzel, sağ olun, ellerinize sağlık.
    Bilgisayarıma kaydediyorum, fotoğraf makinesini kurcalamaya vaktim olduğunda yazınızdan defalarca faydalanacağıma eminim.
    Bir de üstteki mesajda (y yamaç kullanıcı isimli arkadaşımızın yazdığı mesaj) belirtildiği gibi, fotoğraf makineleriyle ilgili de bir yazı hazırlarsanız pek çok kişiyi mutlu edeceğinizden emin olabilirsiniz;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yaradığına çok çok seviniyorum:)) Teşekkür ederim güzel mesajın için...

      Sil
  76. To find your own style and be pleased by your work is the most important! Appreciation of others is very subjective, and you mentioned it. In DSLR world you learn every day and practice is the key to discover this beautiful world of photography. Congrats for the tutorial!

    YanıtlaSil
  77. Sevgili cafenohut,
    Bir blog yazısı,yazılmasının üstünden 15 ay geçmesine rağmen,yazıldığı konu itibariyle herhangi birini aydınlatıyorsa eğer,amacına ulaşmış demektir.
    Arama motoruna, "manuel modda fotoğraf çekmek" yazdım ve tesadüfen senin bloğuna ulaştım.Şu an ofisteyim bir an önce eve gidip,fotoğraf makinamı elime alıp, kurcalamak için inanılmaz bir istek duyuyorum.Emeğinize sağlık.Hoşçakalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, işe yaramasına çok seviniyorum, gerçi daha devamını yazacaktım ama nerdeee, bir türlü elim değmedi:(

      Sil
  78. Elinize yüreğinize sağlık,tek solukta okudum yazınızı ama uygulama yapmak için tekrar tekrar okuyacağım.Çok çok teşekkür ederim,sevgiler..

    YanıtlaSil
  79. kendi yorumu mu her ne kadar göremesem de. (teşekkürüm iletildi mi iletilmedi mi anlayamadım :( ) emek verilmiş anlatımı güzel bir yazı teşekkürler tekrar :D

    YanıtlaSil
  80. Hiçbir yerde böyle açık ve net bir anlatım bulamadım. Tesadüfen cafenoHut'a rastladığım için çok mutluyum. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  81. merhaba cafenohut:)
    harika bir yazi, cok tesekkurler emek icin.
    benim merak ettigim konu kullandiginiz lensler.
    ben beginner seviyesindeyim ama direkt manualde kullanmaya baslamak istedim cahil cesareti tabi bu :)
    ic cekimde kullanmak istedigim nikkor 55-200mm f/4-5.6G IF-ED lens beni delirtiyor.
    kocaman sevgiler
    tesekkurler

    Sule

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece tek bir lens kullanıyorum o da 50mm.
      50mm f1.8 çok uygun fiyatlı olarak bulabileceğin bir lens ve ev içinde harikalar yaratıyor. Benim elim 50mm'e alıştığı için ve sürekli ev içinde çekim yaptığım için başka lens kullanmıyorum..
      Yazdıklarımız işe yaramasına çok sevindim bu arada:)

      Sil
  82. Cevap icin cok tesekkurler. Ne kadar naziksiniz. Bende 50 mm lens de var aslinda. Dis cekimde digerini kullanmaya alisinca elim 50 mm'ye gitmiyordu, sanirim ic cekimlerde objeleri onunla denemeliyim. :)
    Tekrar tesekkurler.
    Sevgiler Japonya'dan ;)

    Sule

    YanıtlaSil
  83. Ben de kendimi gayet amatör bir makina kullanıcısı olarak ifade edersem, kesinlikle çok iyi özetlemişisn :) ve blog-fotoğraf işbirliğinde çok yardımcı olabilecek bir yazı olmuş.Bir çok blogger nasıl fotoğraf çekeceğini nelere dikkat edeceğini bilemiyor. ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  84. Ayda'cım ne kadar harika bir yazı hazırlamışsın. Eline sağlık, büyük emek...

    YanıtlaSil
  85. Ayda bir bilsen ne manyağa bağladım:) Bu yazıyı görür görmez rafa kaldırdığım Canon Shot s3 is makinasını indirdim ve başladım psikopatlar gibi okuyup öğrenmeye:)) Şimdilik işimi görecek gibi bakalım derinlik mevzusunu da çözdüm mü tamamdır. Çok teşekkür ederim çok:)

    YanıtlaSil
  86. Ne diyeyim iyki varsın,eline kalbine emegine saglik

    YanıtlaSil
  87. BEN DAHA ÇOK MAKRO ÇEKİM VE DOĞA FOTOĞRAFLARI ÇEKMEYİ SEVEN BİRİYİM.

    BENİM 2 SORUM OLACAKTI CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM.. :)

    1-) CANON EOS 600D ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM. SİZCE İYİ BİR MAKİNE Mİ??

    2-) 18-55 mm LENS İYİ BİR LENS Mİ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle aman aman uzman değilim aslında bu konuda.
      Makinayı ne için kullanacağınız aslında model ve lens seçimlerinde önemli. İlk MAkinanız olacaksa Canon 600D güzel makina, ama aynı serinin en son modelini almak her zaman çok daha iyidir. Bak bununla ilgili şu post çok faydalı ; http://tahiryildiz.com/canon-750d-760d-on-incelemesi/
      Bu serinin kit lensi 18-55 mm. Ben çok kısa bir süre bu lensi kullandım sonra hemen 50 mm 1.8f'e geçtim. 18-55 çok vasat ama fotoğraf çekmeye alışana kadar kullanılabilecek bir lens. Sonrasında hangi konuda fotoğraf çekmek istiyorsanız ona uygun lens almak gerekir. 50 mm 1.8f lens sabit bir lens ama fiyatı çok uygun.
      Kısacası benim önerim Canon 750D ya da Canon 760D ve 50 mm. 1.8f lens...

      Sil
  88. fotoğraflarınızdaki aydınlığa ve netliğe aşık oldum dedim bugün tekrar. o kadar güzel kompozisyonlar ve renkler var ki, anlatamam gördüğüm güzelliği. fotoğraf işine ben de gönül veren bir amatörüm. elimde canon 500d var, 50 mm 1.8 lensim de mevcut ama bir türlü bu kadar parlak ve aydınlık fotoğraflar çekemiyorum. pozlamayı +1 yapmama ve aydınlık yerlerde çekmeme rağmen bir türlü tatmin etmiyor beni. özel bir teknik var mıdır çok araştırdım ama bulamadım. ne olur bir ipucu verin bir şey söyleyin bana da hemen deneyeyim :) ya da 500d yeterli değil mi bu konuda, makinemi mi değiştirmem gerekli? ellerinize ve gözünüze sağlık gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce çok ama çook teşekkür edeyim, beğeniyorsan ne mutlu bana:)
      Şimdi şöyle aslında. Benim de bilgim ancak yukarıda yazdıklarım ile sınırlı. Senin ne tarz fotoğraflar çektiğini bilmiyorum ama obje çekerken, yukarıda anlattıklarıma ilave olarak bazen beyaz köpük gibi şeylerden kullanıyorum ışığı yansıtmak için.
      Fotoğrafını çektiğin şeylerin birbiri ile renk uyumu da önemli. Mesela Turuncu, kırımız, pembe, mor renk fotoğraflamayı sevmiyorum ben:( Onları gerçek renginde fotoğraflamak çok zor bu nedenle dikkat edersen genelde yeşil yonlarını, mavi tonlarını kullanıyorum Ama mesela maviyi de öğle saatinde fotoğraflarsan kötü çıkıyor...
      Pozlama +1 mi yoksa başla mı inan çekerken hiç dikkat etmiyorum. Bakıyorum ekrana, istediğim ışık hangisinde oluyorsa ona getiriyorum.
      Bende şimdi 50 mm 1.4 f var, tamam 1.8 den daha iyi bir lens ama öyle aman aman da bir farkı yok. Ve tabiki ne kadar ekmek o kadar köfte lafı da doğru:) Makina ve lens fiyatları arttıkça fotoğrafların kalitesi de artıyor!!!
      Sana püf noktası veremiyorum:( yani hep yazdığım gibi, çok fotoğraf çek, çok fotoğraf bak:) Yani gözünü eğit önce. Ben kendimi kaybediyorum fotoğraflara bakarken hem bloglarda, hem instagramda hem de pinterestte...
      İşte böyle:)

      Sil
  89. Bilal`e anlatir gibi anlatmissiniz. :) Nefis. Gercekten az bilenler icin bu kadar dozunda ve iyi kelimeler ve benzetmeler kullanilarak anlatilabilirdi.

    YanıtlaSil
  90. çok sade bir dille anlatmışsınız,teşekkürler,bu konuda benim bir sorunum var,fotoğraflarımın boyutlandırılmasında zorlanıyor,hatta beceremiyorum,nasıl gerçekleştirebilirim?

    YanıtlaSil
  91. Tesekkur ederim. Kafamdaki kilit sorulara cevap buldum.

    YanıtlaSil
  92. teşekkür ediyorum. çok faydalı buldum. mantığı şimdi yakaladım ben😊 kolay dilde bana hep zor gelenleri şak diye anlatmışsiniz

    YanıtlaSil
  93. Verdiğiniz bu kıymetli bilgiler için binlerce teşekkürler.Nikon 3200 sahibiyim evim fazla ışık almıyor ve manuel modda çektiğim fotoğraflarım simsiyah çıkıyor.Daha yolun çok başındayım manuele geçişim hüsran oldu yani :).Yarın verdiğiniz bu enfes bilgilerle manuel heycanını yaşamak istiyorum.Lütfen yazınızın devamı gelsin.sonsuz teşekkürler....

    YanıtlaSil
  94. Yazınızı bir çırpıda okudum. Bir kaç ay önce Canon 70 d aldım. analok ve dıjıtal kompak 5 makine eskittikten sonra emekli olur olmaz makine mi büyüttüm. Araştırma ve öğrenme cabası içindeyim. Maalesef yabancı dilim yoktur. Oysa yabancı sitelerde bir çok konularda olduğu gibi fotoğrafçılık ve makineları konusunda istemediğin kadar bilgi ve dokümana ulaşmak mümkün. Sizin yazınızda güzel bir anlatımla bir süredir öğrenmeye çalıştığım ve sadece kafamın karışmasına neden olan konuların netleşmesini sağladınız. Başka bu konuda yazınızı arıyacağım. Emeğinize teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  95. Kısa bir süre önce hevesten dolayı canon 700d almıştım. Hiç bir bilgim olmadığı için kullanmaya cesaret edememiştim.Makinam öylece duruyordu.Araştırma sonucu değerli yazınıza ulaştım.Sormak istediklerimin tamamını yazdıklarınızdan öğrendim.Bana müthiş derece de yardımcı oldunuz.Emeğize, yüreğinize sağlık.Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  96. Gerçekten çok güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler. Verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak. :) konya kamera sistemleri olarak iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  97. tüm samimiyetimle ve içtenlikle belirtmek istiyorum ki makaleniz fatoğraf sanatını icra etmek isteyip de eline yüzüne bulaştıran insanların ki bu ben oluyorum çok yardımcı oldu ve artık istediğim fotoğrafları çekebiliyorum çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  98. Teşekkürler verdiğiniz pratik ama içinde derin emek ve tecrübe saklayan bilgileriniz için.

    YanıtlaSil
  99. Güzel faydalı bilgiler paylaşmış siniz çok teşekkür ederim emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  100. Tebrik ederim, allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  101. Diyecek birşey bulamadım, bu kadar açık anlaşılır yazabilmiş olmanız ne kadar şaşırtıcı ise, benim daha fazla heveslenmem ve fotoğraf çekmenin ne kadar kolay ve ne kadar zor olduğunu kavramam inanılmaz. Bugüne kadar okuduğum herşey kafamı karıştırır ve korkuturdu. Artık daha cesurum.

    Ama beni bir okyanusa attığınızı da farkındayım. Umarım daha fazla paylaşımda bulunma imkanınız olur ve bizlerde okuyabiliriz.

    Yüreğinize sağlık, Teşekkürler

    YanıtlaSil
  102. Emeğinize sağlık, paylaşımın böyle güzelini detaylısını çok az görmüşümdür. Tüm paylaşımlarınız için tebrik ediyorum.
    Sevgiler!

    YanıtlaSil
  103. Emeğinize sağlık. Bence çok başarılı bir anlatım olmuş. Konu basit değil ki metin kısa olsun. Çok teşekkür ederim kameram elimde, manuel mod da metni okuyarak fotoğraf çekiyorum. Sonuçları sizin anlatımınıza göre yorumluyorum. Artık ekrana baktığımda bir sürü sayıdan ziyade eksiğimi görebiliyorum. Ben çok yolun başındayım. Bir harf öğretenin kölesi olurum. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  104. güzel yazı. emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  105. Great article really very useful tips

    YanıtlaSil
  106. Kaan Çok güzel olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...